Matta

Den finaste, värdefullaste och dyraste mattan i världen är mattan med stort M, ArdabilMattan. Ardabilmattan som också kallas Ardebilmattan är en mycket gammal matta som blev färdig 1540, mattan är nästan 500 år gammal.

Ardabilmattan

Ardabilmattan - Världens finaste, värdefullaste och dyraste matta

Ardabilmattan, eller mattorna för de är två, tillverkades för Safimoskén i Ardabil. Den person som fick uppgiften var en känd mattmästare vid namn Maksoud, som verkade i Kashan, vilket gör att Ardabilmattan inte bara känd för sin höga ålder utan också att den är den äldsta signerade mattan i världen.

Ardabilmattorna hade på grund av sin höga ålder slitits mycket och det beslutades om att en Ardabilmatta skull användas för att reparera den andra. Så nu finns det en fin Ardabilmatta och en annan matta som är mer eller mindre i bitar.

Mattan från Ardabil är en persisk matta och kan ses på Victoria and Albert Museum i London.

Sveriges finaste matta

Den finaste matta i Sverige är, Jaktmattan som gavs till det Svenska hovet under 1600-talet, datumet är dock okänt. Jaktmattan är liksom Ardabilmattan tillverkad i Kashan.

Anledningen till att mattan från Ardabil är så välkänd är att:

Sveriges finaste matta
  • Mattan är gammal, tillverkad i slutet på 1500-talet.
  • Den har relativt många knutar, omkring 20 miljoner handknutna knutar.
  • Mattan är ganska stor, 565 cm lång och 285 cm bred.
  • Den har exklusiva inslag av silvertrådar och
    guldtrådar även om den är med tillverkad av silke,

Ardabilmattan och jakmattan kommer från Persien

Ardabilmattan och jakmattan kommer från Persien

Persien är de handknutna mattornas vagga. Det finns mängder av välkända och vackra persiska mattor som är både äldre och yngre än 500 år men det finns ingen matta som är lika känd som Ardabilmattan.

Persien är fortfarande bland de ledande områdena i världen inom mattknytning även om Afghanistan har en lång och gedigen mattknytar tradition av hög kvalité.

Köp Mattor hos

Hitta snyggast mattor hos


Allt intressant om mattorna

Här kan du hitta massor med intressanta fakta om mattor men också en del kul och lustiga saker gällande andra golvbeklädnader.Meny - Mattor
Till förstasidan på www.mattor.infoHögst upp på sidanLängst ned på sidan
MattyperOrientaliskaMattformerNyheter